Arheologii de la Institutul de Relicve Culturale și Arheologie al Provinciei Anhui au descoperit o groapă de sacrificiu la situl arheologic Lingjiatan.
Lingjiatan este situat de-a lungul râului Yangtze, în județul Hanshan, provincia Anhui, China.
Situl a fost descoperit pentru prima dată în 1985, în satul Lingjiatan, atunci când un sătean care săpa un mormânt pentru răposata sa mamă a descoperit unelte de jad și de piatră.
Bărbatul a raportat descoperirile la biroul cultural local, ceea ce a dus la o serie de săpături sistematice care au dezvăluit o mare așezare neolitică ce datează între 5.300 și 5.800 de ani.
Săpăturile anterioare au scos la iveală morminte neolitice dispuse în mod dens și alte vestigii importante, cum ar fi altare, gropi de sacrificiu, cercuri de piatră și fundațiile a numeroase locuințe rezidențiale.
În cel mai recent sezon de săpături, din octombrie 2021 până în aprilie 2022, arheologii au excavat o zonă de 327 de metri pătrați în apropierea unui cimitir, unde au găsit o groapă de sacrificiu neolitică.
Groapa este umplută cu cărămizi de lut copt, unelte de piatră și mai multe resturi de oase, în care locuitorii neolitici au ars probabil jadul ca parte a unui sacrificiu ceremonial.
Săpăturile din groapă au scos la iveală, de asemenea, peste 400 de artefacte, inclusiv mărgele, brățări, piepteni și accesorii din jad.
Printre descoperirile notabile se numără un mare artefact chinezesc de jad în formă de arc de cerc, cunoscut sub numele de huang, cel mai mare obiect de acest fel descoperit într-un sit arheologic chinezesc din perioada neolitică, și un obiect de jad în formă de dragon.
„Varietatea și fragilitatea jadului dezgropat la Lingjiatan a fost rar întâlnită în alte situri. Demonstrează măiestria remarcabilă și bogata lume spirituală a celor care au trăit acolo”, a declarat Zhang Jingguo, cercetător la institutul din Anhui.
„Aceste noi descoperiri consolidează și mai mult statutul de punct de reper al sitului în studierea civilizațiilor timpurii. Situl este esențial pentru dezvăluirea începutului a 5.000 de ani de civilizație chineză”, a adăugat Jingguo, potrivit HeritageDaily.
Noi descoperiri la templul lui Demeter din Creta. Ce artefacte au scos la lumină arheologii?
Un britanic a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru contrabandă cu artefacte din Irak
Schimbările climatice ar putea distruge artefactele de la Zidul lui Hadrian